Arıtma Tesisi Sorunu Çözümleri
Atık su arıtma, atık sudaki katıların kısmen çıkarıldığı ve oldukça karmaşık, çürüyebilir, organik katılardan mineral veya nispeten kararlı organik katılara ayrıştırılarak kısmen değiştirildiği bir süreçtir.
Arıtma Tesisinde Karşılaşılan Sorunlar
- Fiziksel Arıtmada Karşılaşılan Problemler: Genellikle fiziksel arıtmalarda karşılaşılan problemlerin başlıcaları ızgaralarda, kum tutucularda veya çökeltme havuzlarında (ön ve son çökeltme havuzları) meydana gelmektedir.
- Biyolojik Arıtmada Karşılaşılan Problemler: Nüfusun hızlı artışı ve endüstriyelleşme sonucunda, üretilen atık sular doğanın özümleyebileceği miktarı aşmış ve alıcı ortamları kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Doğadaki ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyebilecek ve diğer faydalı kullanımları engelleyecek bu durumu önlemek için atıkları uzaklaştırmadan önce arıtma zorunluluğu doğmuştur.
- Aktif Çamur Havuzlarında Karşılaşılan Problemler: Bu havuzlarda görülen en büyük işletme sorunu yetersiz çözünmüş oksijen miktarı ve yüksek çamur konsantrasyonu ve şişkin çamur oluşumudur. Yetersiz oksijenin nedeni ya sisteme fasla organik yük girişinden ya da havalandırma sistemindeki arızalardandır.
- Stabilizasyon Havuzlarında Karşılaşılan Problemler: Yetersiz işletme verimi ve kötü kaliteli çıkış suyuna sebep olan problemler
ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ
- Izgaralar da genelde tıkanma ve mekanik teçhizattan dolayı problemlerle karşılaşıldığı belirtilmişti. Bu tür problemlerin tespiti için ekipmanının normal çalışıp çalışmadığı gözle kontrol edilebilir ve problem olup olmadığı anlaşılabilir. Tıkanma problemine sebep olan parçalar uzaklaştırılabilir veya mekanik aksanlara zarar verme durumu söz konusu ise uzmanlardan destek alınabilir.
- Kum tutucularda, kanalların tümüyle havayla temas içinde oldukları durumlarda bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunlar; kum bölgesi her zaman havalandırılmalıdır, bu alan patlamaya hazır ve aynı zamanda zehirli olarak kabul edilmeli ve ona göre gerekli önlemler alınarak, operatörlerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra operatörler işbaşındayken düzenli aralıklarla izlenmelidir.
- Çöktürme havuzlarının daha verimli çalışabilmesi için; giriş ve çıkış dalgıç perdelerinden oluşan birikintiler devamlı temizlenmeli bu maksatla basınçlı hava ve ahşap küreklerden faydalanılmalı, biriken yüzücü kirler giderilmeli ve tesisteki kapaklar bakım ve onarım haricinde yerinde tutulmalı gibi hususlara dikkat edilmelidir.
- Arıtma tesislerinin önemli bir aşamasını oluşturan biyolojik arıtma aşamasında aşağıdaki hususların dikkate alınmasında yarar vardır.
- Arıtmada geçen kinetik sabitlerin değişken olabileceği, bunların çalışma koşulları ve seyrelme ile değişebileceği, işletme parametrelerin buna göre seçilmelidir.
- Biyolojik arıtma kuvvetli atıklar, O2 yetersizliği, besin (azot, fosfor ve eser elementler) ihtiyacı vb. dikkate alınmalıdır.
- Çamur üretimini en aza indirecek sistemlerin seçilmeli ve çamur kabarması ve çamur yükselmesi gibi olayların dikkate alınmalıdır.
Arıtma Tesisi Sorunu Çözümleri Çorlu, Çorlu Arıtma Tesisi Sorunu Çözümleri, Çorlu Arıtma Tesisi, Arıtma Tesisi Çorlu, Atık Su Arıtma Çorlu, Çorlu Atık Su Arıtma, Çorlu Su Arıtma Tesisleri, Su Arıtma Tesisleri Çorlu Denildiğinde Khan Arıtma Hizmetinizde.